Vzorky odobraté v okolí Chebu metylalkohol neobsahovali, na Morave áno

19.09.2012 Celý región

Praha 18. septembra (TASR) - Kontroly, ktoré v ČR pokračujú v súvislosti s kauzou pančovaného alkoholu, priniesli ďalší úspech. Colná správa objavila v okolí Znojma ďalší sklad neoznačených liehovín. V súkromnej nehnuteľnosti našli colníci 1260 litrov alkoholu v litrových a šesťlitrových baleniach, konkrétne neokolkovanú vodku a rum. Odobraté vzorky už putovali do laboratória v Prahe, kde sa potvrdí alebo vyvráti možná prítomnosť metanolu v tomto náleze.

Ako s odvolaním sa na hovorkyňu Colného riaditeľstva v Brne Ladu Temňákovú informoval internetový server iDNES.cz, výsledky by mohli byť k dispozícii zrejme v piatok.

Majiteľ spomínanej nehnuteľnosti akúkoľvek zodpovednosť za objavený alkohol odmietol a tvrdil, že mu nepatrí. Colníci zatiaľ majú dojem, že išlo o distribučný sklad, o ktorom však predbežne nevedia, či a ako bol napojený na distribučnú sieť.

Prevádzkovateľovi (majiteľovi) skladu hrozí v prípade potvrdenia viny trest šiestich mesiacov až troch rokov väzenia. Navyše bude musieť za každý liter zhabaného alkoholu zaplatiť spotrebnú daň vo výške 285 Kč.

V Chebe metanol nenašli

Vzorky, ktoré odobrali kriminalisti v Plesnej v okolí západočeského Chebu, kde objavili ďalšie miesto na miešanie nelegálneho alkoholu, neobsahovali metanol.

V priestoroch výrobne na poľnohospodárskom statku v časti Vackov tam zadržali troch Vietnamcov a našli zariadenie na miešanie, rôzne etikety, uzávery a prázdne fľaše, ako aj takmer 100.000 kolkov. Ich pravosť sa skúma. Informoval o tom dnes internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na policajnú hovorkyňu Kateřinu Böhmovú.

Minister zdravotníctva ČR Leoš Heger informoval dnes v Prahe o odhalení "zbrane hromadného ničenia", ako označil nález barelov s 260 litrami 20- až 30-percentného metanolu. Hasiči ich podľa slov námestníka ministra vnútra Jaroslava Hrušku našli pri domových prehliadkach u obvinených osôb, informoval internetový portál lidovky.cz. Dva barely so zatiaľ neidentifikovaným obsahom sa však našli aj u dvoch legálnych producentov alkoholu, dodal Hruška.

Alkohol s 30-percentným obsahom metylalkoholu sa našiel pri jednej z domových prehliadok v Moravskosliezskom kraji, informoval dnes šéf špeciálnej vyšetrovacej skupiny Metyl Václav Kučera, námestník policajného prezidenta pre kriminálnu políciu.

Metanol našli vo vodke a v tuzemskom rume

Približne každá ôsma vzorka skúmaného alkoholu zaisteného v Olomouckom a Moravskosliezskom kraji obsahuje podľa odborníkov z Frýdku-Místku životu nebezpečné koncentrácie metylalkoholu, ktoré sa našli vo vodke i tuzemskom rume.

Neprekvapuje tak, že šéf rezortu zdravotníctva Leoš Heger, ktorý dnes predbežne bez dosiahnutia dohody rokoval o podobe prohibície aj s predstaviteľmi zainteresovaného priemyslu, potvrdil, že zákaz predaja a ponúkania liehovín s obsahom vyšším ako 20 percent potrvá v ČR aj naďalej.
 

Vyberte región